Beglazing

Thermisch Isolerende beglazing

Isolatieglas (dubbel of triple) isoleert beter dan enkelglas en verbetert het comfort. Bovendien bespaart het op de stookkosten, zo verdient de investering zichzelf terug. Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn kan isolatieglas al rendabel zijn.
Het verlies van de warmte wordt normaal gemeten door de thermische overbrenging of de Ug-waarde, die gewoonlijk in W/m²K wordt uitgedrukt. In eenvoudige termen, hoe lager de Ug-waarde, hoe groter de thermische isolatie.

Pilkington Insulight™ bestaat uit twee floatglas ruiten die door een hermetisch gesloten en droge ruimte tussen de ruiten van elkaar gescheiden zijn. De ruiten worden van elkaar gescheiden door een afstandhouder.

Met drievoudig isolerende beglazing beter bekend als Triple beglazing of Triple glas, is het mogelijk om het warmteverlies via ramen en deuren nog verder te beperken en het (woon)comfort te verhogen ten opzichte van de huidige dubbelglas oplossingen.

Door het vervangen van ramen met enkelglas in ramen met glas dat thermisch geïsoleerd is, kan de hoeveelheid energie die verloren gaat worden verminderd tot 75% per jaar en kan het een besparing opleveren van de stookkosten tot 20% per jaar.

pilkington glas

Houseworld

Wat is HR++glas?

HR++glas bestaat net als gewoon dubbelglas uit twee ruiten met een ruimte (spouw) ertussen. Het bijzondere van HR++glas is de vrijwel onzichtbare flinterdunne metaallaag (coating) op de spouwzijde van de binnenruit. De spouw tussen de ruiten is gevuld met edelgas, meestal argon.

Deze metaallaag laat de zonnestraling door, terwijl de warmtestraling (vanuit de woning) wordt teruggekaatst in de woning. Door de hoge warmte-isolerende kwaliteiten van HR++glas is er minder energie nodig voor ruimteverwarming dan bij ander glas. Daarnaast is het wooncomfort in de winter door HR++glas merkbaar beter.

 

Wat is Triple glas?

Triple glas is een andere naam voor drievoudige beglazingen. Triple glas biedt een uitstekende thermische prestatie en door een verrassend lage Ug-waarde draagt het bij aan een optimale energiebesparing. Hierdoor worden de energiekosten gereduceerd.

Naast de verbeterde isolatiewaarde heeft Triple beglazing ten opzichte van dubbelglas nog een groot voordeel. Door de dubbele spouw en extra warmtereflecterende coating zal de oppervlaktetemperatuur aan de kamerzijde van de binnenruit bij Triple glas hoger zijn en minder afkoelen bij extreme weersomstandigheden ten opzichte van dubbelglas, zelfs al zouden beide opbouwen een gelijke isolatiewaarde hebben. Dit zorgt voor minder koudeval langs het raam en maakt het geschikt voor combinaties met LTV oplossingen (lage temperatuur verwarming) in een woning, zoals bijvoorbeeld een woning met alleen vloerverwarming. Dat leidt niet alleen tot een energiebesparing, maar ook tot een comfortabelere leefomgeving.

 

Wat is de Ug-waarde?

De isolatiewaarde (Ug) van glas wordt uitgedrukt in W/m²K. Dit geeft eigenlijk weer wat het energieverlies is per m² glas bij een temperatuurverschil van 1 graad tussen buiten en binnen. Hoe lager dit getal hoe kleiner het energieverlies en hoe minder energie er nodig is om de binnenruimte op dezelfde temperatuur te houden. Uitgaande van standaard HR++ dubbelglas met een Ug-waarde van 1,2 W/m²K kan gesteld worden dat tijdens een koude nacht met een buitentemperatuur van 0 °C en een binnentemperatuur van 20 °C, er bij een gemiddelde woning (20 m² glas) continu 480 Watt (1,2 × 20 × 20) aan warmte-energie verloren gaat. Bij wijze van spreken laat men de hele nacht 8 gloeilampen van 60 Watt onnodig branden. Ter vergelijking, bij eenzelfde woning zal met Triple beglazing met een Ug-waarde van 0,6 W/m²K dit warmteverlies gehalveerd worden tot 240 Watt.

 

Houseworld

Screenline

Pilkington ScreenLine

Zonwering tussen glas

Zonwering tussen glas van Pilkington Nederland is geschikt voor elke ruimte, zo is het ideaal voor de woonkamer, maar ook voor de keuken, badkamer en slaapkamer. Het is ook een ideale oplossing voor een draaikiepraam. Met de jaloezieën kunt u eenvoudig de mate van privacy regelen en de hoeveelheid zonlicht die binnenkomt perfect op uw wensen afstemmen.

Oneindig veel voordelen en variaties

Het product heeft oneindig veel voordelen, zo kan de zonwering niet beschadigen en hoeft Pilkington ScreenLine® zonwering niet schoongemaakt te worden. Ook qua prijs is het een interessante oplossing.

Houseworld

 

Producten

Met zo veel ontwerp en decoratie mogelijkheden om te overwegen wanneer u gaat bouwen of renoveren, is het nuttig het belang te overzien van een veelzijdig materiaal dat de meeste mensen als vanzelfsprekend aannemen - glas.

Ontdek hoe de juiste Pilkington oplossing uw huis aangenamer kan maken:

Bespaar op uw energiekosten
Verminder de schittering van de zon en geluidoverlast
Verlaag de warmtestijging- en verlies tijdens warme en koele maanden
Verleng de levensduur van uw meubilair tegen kleurvervaging
Verbeter de veiligheid en beveiliging van uw huis.

Pilkington Optitherm™ S3

Een samenspel van helderheid en thermische isolatie is vandaag mogelijk dankzij Pilkington Optitherm™ S3. Zijn hoge lichttransmissie en isolatiewaarde (Ug-waarde tot 1,1 W/m²K) maakt het mogelijk om helderdere en gezelligere ruimten te creëren. Pilkington Optitherm™ S3 is neutraal glas met een zachte lage emissiebekleding. Het heeft een grote optische kwaliteit en kan in een gelamineerde uitvoering worden geleverd.

Pilkington Optitherm™ S3 kan gecombineerd worden met verschillende glassoorten zoals; Pilkington Activ™ (zelfreinigend glas), Pilkington Optiphon™ (geluidwerend glas) en Pilkington Optilam™ (gelaagd glas) en Pilkington Gehard glas (veiligheidsglas).

 • Zeer neutraal met 80% lichttransmissie en 61% energietransmissie
 • Zeer goede thermische isolatiekenmerken
 • Ug-waarde tot 1,0 W/m²K (met krypton gasvulling en 10 mm spouw)
 • Energiebesparing

Pilkington Optitherm™ S1

Pilkington Optitherm™ S1 is het nieuwe warmte-isolerende glas met een Ug-waarde van 1,0 W/m²K en draagt hierdoor bij aan het verminderen van uw stookkosten. Pilkington Optitherm™ S1 is een ideaal product voor woningen en commerciële toepassingen, waarbij het hoogste niveau van thermische isolatie vereist is.

Pilkington Optitherm™ S1 is verkrijgbaar in vele combinaties. Bijvoorbeeld in combinatie met Pilkington Optilam™ of Pilkington Optiphon™ biedt het extra voordelen zoals bescherming tegen persoonlijk letsel, verhoogde veiligheid en verbeterde geluidsreductie.

Producteigenschappen en voordelen

 • Pilkington Optitherm™ S1: het nieuwe warmte-isolerende glas met "echte" 1,0 coating volgens EN normen
 • Pilkington Optitherm™ S1 draagt bij aan het verminderen van uw stookkosten en beperkt het energieverlies
 • Beter wooncomfort in de winter door verbeterde isolatiewaarde en reductie van kouval bij het raam
 • Beter wooncomfort in de zomer door verbeterde zonwerende prestatie ten opzichte van "gewone" HR-beglazing
 • Klimaatbescherming door het verminderen van de CO2-uitstoot
 • Vele toepassingen en combinaties zijn mogelijk, informeer naar de mogelijkheden

Pilkington Insulight™ Triple

Met drievoudig isolerende beglazing beter bekend als Triple beglazing of Triple glas, is het mogelijk om het warmteverlies via ramen en deuren nog verder te beperken en het (woon)comfort te verhogen ten opzichte van de huidige dubbelglas oplossingen. Drievoudige beglazingen van Pilkington bieden een uitstekende thermische prestatie. Door een verrassend lage Ug-waarde tot zelfs 0,6 met een opbouw van 4-14A-4-14A-4, draagt het bij aan een optimale energiebesparing. Hierdoor worden de energiekosten gereduceerd en het milieu minder belast.

 Isolatiewaarde van Triple beglazing

Standaard Triple beglazing zoals Pilkington Insulight™ Therm Triple met een opbouw van 4*-12A-4-12A-*4 (2× Pilkington Optitherm™ S3 coating en beiden spouwen Argon gasgevuld) behaalt een Ug-waarde van 0,7 W/m²K. Door de spouwbreedtes te verbreden naar minimaal 2× 14 mm wordt een Ug-waarde van 0,6 W/m²K behaald. Een Ug-waarde van 0,5 W/m²K is te behalen door het toepassen van 2× een spouwbreedte van 12 mm met een veel duurdere Krypton gasvulling.
Een goedkopere oplossing is om 2x een verbeterde warmtereflecterende coating toe te passen en de Argon gasgevulde spouwbreedtes te verbreden naar 2× 16 mm. Een opbouw 4*-16A-4-16A-*4 uitgevoerd met 2× een Pilkington Optitherm™ S1 of een combinatie van een Pilkington Suncool™ (met Ug-waarde 1,0 bij dubbelglas) en Pilkington Optitherm™ S1 behaalt dan ook een Ug-waarde van 0,5 W/m²K.

Zonwerend glas

Het toegenomen gebruik van glas in de architectuur van vandaag onderstreept het belang om rekening te houden met het comfortaspect voor de gebruikers van een gebouw. Zonwerend glas kan een belangrijk criteria zijn voor een gebouw, het kan zelfs de noodzaak van een airconditioning minimaliseren of zelfs overbodig maken waardoor de exploitatiekosten van het gebouw worden verlaagd en het bespaart energie.

Zonwerend glas kan worden gespecificeerd voor elke situatie waarbij overmatige zonnewarmte waarschijnlijk een probleem is, bijvoorbeeld bij grote gevels, glazen loopbruggen, atria en serres.

Alle producten zijn verkrijgbaar in gehard of gelamineerd om daarmee te voldoen aan de  veiligheidseisen, en kunnen ook gecombineerd worden met andere voordelen zoals geluidwering.

De innovatieve zonwerende producten van Pilkington bieden vele mogelijkheden:

 • Uitmuntende zonwerende eigenschappen en een zeer lage emissiefactor: Pilkington Suncool™
 • In de massa gekleurd glas: Pilkington Optifloat™ Tint
 • Zonwerend glas in combinatie met zelfreinigend glas: Pilkington Activ Suncool™
 • Ook zijn bijpassende glazen panelen met een coating mogelijk
 • Vele combinaties en toepassingen zijn mogelijk

Veiligheids- en beveiligingsbeglazing

Veiligheidsglas moet aan hoge (kwaliteits) eisen en strikte veiligheidsregels voldoen. Dankzij innovaties in de ontwikkeling van veiligheids- en beveiligingsbeglazing zijn er nieuwe ontwerpmogelijkheden gecreëerd waarmee persoonlijk letsel kan worden voorkomen en waarmee in de meest extreme gevallen gebouwen en personen kunnen worden beschermd tegen eventuele aanslagen.

Om aan deze steeds strengere eisen te kunnen blijven voldoen, heeft Pilkington een groot assortiment aan geavanceerde producten ontwikkeld, zonder concessies te doen aan de ontwerpcriteria voor natuurlijke lichtinval en zichtbaarheid.

Wat is veiligheid en beveiliging?

Veiligheid en beveiliging zijn begrippen die nauw aan elkaar verwant zijn, maar het is toch belangrijk onderscheid te maken, omdat dit verschil maakt bij de specificaties van het vereiste glas.

 • De term "veiligheid" of "letselwerend" wordt gebruikt voor glas dat het risico op persoonlijk letsel door inslag, breuk, versplintering of bij brand vermindert.
 • De term "beveiliging" wordt gebruikt voor glas dat niet alleen veiligheid biedt, maar ook bestand is tegen uiteenlopende soorten aanvallen, die al dan niet met wapens of explosieven worden uitgevoerd.

Alleen het juiste type glas biedt nog geen garantie voor de vereiste veiligheid of beveiliging. Glas maakt deel uit van een constructie waarbij de gehele constructie net zo sterk is als de zwakste schakel. Zo functioneert beveiligingsbeglazing niet wanneer het is toegepast in een kozijn dat niet voldoende sterk is tegen de belastingen van bijvoorbeeld een inbraakpoging. Het is daarom noodzakelijk het glas te combineren met een geschikt kozijnsysteem voor de gewenste toepassing.

Geluidwerende beglazing

Met het toenemende verkeer op de weg, over het spoor en in de lucht is de vraag naar geluidwerende materialen toegenomen. Geluidwering is geen luxe meer, maar een essentiële functie van onder andere beglazingssystemen. Denk aan de Arbowetgeving, medische noodzaak of ons comfort; geluidsisolatie is niet meer weg te denken als het gaat om het vermijden van lichamelijke klachten die door stress en lawaai veroorzaakt kunnen worden.

Pilkington Optiphon™ en Pilkington Insulight™ Phon bieden de hoogste geluidsisolatie. De gewenste akoestische prestaties kunnen worden bereikt door middel van verschillende productcombinaties, afhankelijk van de specifieke vereiste geluidsreductie.

Ons aanbod van producten kan een geluidsreductie (Rw) bereiken van meer dan 50 decibel. Ze kunnen ook gecombineerd worden met andere Pilkington producten die extra voordelen bieden, zoals thermische isolatie, zonwering en zelfreinigend.