Duco ventilatie

Ventileren: waarom & hoe?

Het is en blijft een veelgestelde vraag die op de lippen brandt bij heel wat mensen.

Zeker in tijden waarin luchtdicht (ver)bouwen een ‘hot’ item is, is de noodzaak van een performant en efficiënt ventilatiesysteem belangrijker dan ooit.
Een gezonde woning vormt dan ook een solide basis voor een gezond gezin!

Hoe ventileren?

Belangrijk is dat de vervuilde lucht rechtstreeks wordt afgevoerd, zodat ze niet in andere ruimtes kan verspreid worden.

Houseworld

Ventilatie Duco

Isolatie = ventilatie

Vroeger was ventilatie niet nodig, door slecht sluitend schrijnwerk, het zolderluik, de rolluikkasten, etc., kwam er voldoende verse lucht de woning binnen. Dit was echter compleet onbetrouwbaar en sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en leidde tevens tot grote energieverliezen. Daarom besliste de bouwsector om woningen en gebouwen steeds meer luchtdicht te bouwen, alles wordt veel beter geïsoleerd en er is minder tot geen energieverlies meer. Dit is echter nefast voor het binnenklimaat. De vervuilde lucht die binnen ontstaat kan de woning niet verlaten en een ongezonde woning wordt gecreëerd. Daarom is een goede ventilatie noodzakelijk om de toevoer van verse en gezonde lucht binnenshuis te garanderen.

Ventileren kun je op verschillende manieren, de meeste technieken zijn echter ontoereikend of pakken slechts een deel van het probleem aan.
Airconditioning, bijvoorbeeld, zorgt wel voor frisse lucht maar niet voor verse. Een raam openen zorgt dan wel voor een plotse toevoer van verse lucht, maar ook voor een grote hoeveelheid koude, daardoor zal het raam snel weer gesloten worden om het energieverlies te beperken en wordt er onvoldoende geventileerd, de verse lucht die binnenkwam was lang niet voldoende en verdwijnt snel. Bovendien heeft dit grote nadelen: lawaaihinder, insecten komen binnen, het regent binnen en inbrekers krijgen vrij spel.

Houseworld

DUCO at HOME

Duco ontwikkelde binnen het ‘DUCO at HOME’ concept enkele slimme woonconcepten voor specifieke situaties zoals residentiële woningen, studio’s, appartementen of voor een collectieve afvoer binnen woongebouwen.

Bij Duco staat een gezond en comfortabel binnenklimaat voor de bewoners op de eerste plaats. Met de ontwikkeling van deze slimme woonconcepten brengt Duco een klimaat in huis waar het zowel in de zomer als in de winter aangenaam vertoeven is. Dit alles in harmonie met onze leefomgeving en in combinatie met een laag energieverbruik.

 

Een evenwichtige combinatie van basisventilatieintensieve ventilatie en buitenzonwering is hiervoor onontbeerlijk. Deze combinatie vormt dan ook het fundament van de vier woonconcepten. Of het nu gaat om een residentiële woning, studio, appartement of collectieve afvoer in een hoogbouwproject, Duco kan steeds een oplossing op maat aanbieden.

Vraaggestuurde Natuurlijke Ventilatie (VNV) op maat

 

De Vraaggestuurde Natuurlijke Ventilatiesystemen (VNV) van Duco bestaan uit modulaire componenten die zorgen voor een enorme keuzevrijheid om elk ventilatiesysteem precies naar wens van de bewoner op te bouwen. Er is keuze tussen CO2- of vochtmeting via de nieuwe designgevoelige sensoren of via volledig geïntegreerde kleppen in de afvoerbox, die voorzien kunnen worden van een sensor voor meting IN de luchtstroom. De afvoer kan op die manier per zone geregeld worden voor een optimale energiebesparing, zowel bij nieuwbouw als renovatie!

 

Raamventilatie

 

Duco heeft een uitgebreid assortiment natuurlijke luchttoevoerroosters voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Voor elke bouwsituatie -plaatsing op glas, tussenregel (kalfplaatsing), op het kozijn of als compacte kalf- heeft Duco een geschikt type rooster.

De keuzemogelijkheid tussen de verschillende systemen is dan ook heel groot: van heel eenvoudig tot high-end, maar steeds met één doel voor ogen: een gezond & comfortabel binnenklimaat!

Klik op onderstaande folders